bruisende zaken

Sandra’s missie voor een veiligere werkplek

Sandra’s missie voor een veiligere werkplek

01-04-2024

Agressie, seksuele intimidatie, discriminatie en pestgedrag: het komt allemaal voor op de werkvloer. Als je dit soort ongewenste omgangsvormen als organisatie niet goed aanpakt, kan het behoorlijk ingrijpende gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan gespannen relaties op de werkvloer, verminderde prestaties van je werknemers en niet te vergeten een verhoogd ziekteverzuim en personeelsverloop. Door een extern vertrouwenspersoon als Sandra van der Kolk in te stellen kan vaak veel ellende worden voorkomen.

‘Werknemers willen zich gezien, gehoord en gesteund voelen’

“Veel bedrijven onderschatten de gevolgen van ongewenst gedrag op de werkvloer, waarbij de perceptie heerst dat dergelijke situaties zelden voorkomen binnen hun eigen organisatie”, vertelt Sandra, een gecertificeerd LVV-registervertrouwenspersoon met ruime ervaring in het begeleiden van werknemers, onder andere als intern vertrouwenspersoon. “In die zin is bij veel organisaties een cultuurverandering nodig om dit soort zaken bespreekbaar te maken. Daar kan ik als extern vertrouwenspersoon ook een rol in vervullen.”

Onafhankelijk en objectief

In eerste instantie door er als vertrouwenspersoon te zijn voor werknemers. “Het voordeel is dat ik als extern vertrouwenspersoon onafhankelijk en objectief ben. Daarmee is er geen risico op belangenverstrengeling. Werknemers voelen zich al snel vrij om hun verhaal met mij te delen. Alles wat ze vertellen, blijft tussen ons. Ik ondersteun de medewer-kers bij het vinden van een oplossing. Het doel is om zoveel mogelijk in de informele sfeer op te lossen.” Advies en voorlichting Daarnaast kan Sandra leidinggevenden en managers advies geven. “Ik ben deskundig op dit gebied en die kennis deel ik graag. Het hoeft ook niet zo ingewikkeld te zijn. Bespreek tijdens een teamvergadering hoe je als bedrijf wil dat werknemers met elkaar omgaan of zorg voor voorlichting dat gegeven wordt door de vertrouwenspersoon. Uiteindelijk gaat het erom een veilige, respectvolle werkomgeving te creëren waarin iedereen zich gezien, gehoord en gesteund voelt.”

Verplichting

In mei 2023 is in de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel aangenomen dat bepaalt dat iedere organisatie met tien of meer werknemer binnenkort verplicht is een vertrouwenspersoon (intern of extern) aan te stellen. “Weet je niet zo goed hoe dat vorm te geven? Ook daarvoor kun je bij mij terecht!” “Bent u klaar om een stap te zetten naar een veiligere en respectvollere werkomgeving? Neem contact op met Sandra van der Kolk en ontdek de mogelijkheden voor uw organisatie.”

Sandra van der Kolk | Mail: info@sandra-vanderkolk.nl | Tel.: 06-25395499 | www.sandra-vanderkolk.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10835 Kindermassage Best