bruisende zaken

Vlooien en teken

Vlooien en teken

01-09-2024

Vlooien en teken zijn veelvoorkomende parasieten die honden en katten kunnen teisteren. Ze vormen een groot gezondheidsrisico voor zowel de dieren als hun eigenaren.

Vlooien

Vlooien zijn kleine, vleugelloze insecten die zich voeden met het bloed van hun gastheer. Ze veroorzaken niet alleen jeuk en huidirritatie, maar kunnen ook allergische reacties en bloedarmoede veroorzaken. Bovendien kunnen vlooien de lintworm overbrengen, wat leidt tot verdere gezondheidsproblemen.

Teken

Teken zijn spinachtige parasieten die zich vastbijten in de huid van hun gastheer om bloed te zuigen. Ze zijn berucht om het overbrengen van ernstige ziekten zoals de ziekte van Lyme, babesiose en ehrlichiose. Tekenbeten kunnen ook leiden tot huidirritatie en infecties op de bijtplaats.

Preventie

Preventie is cruciaal in de strijd tegen deze parasieten. Regelmatig kammen en inspecteren van uw huisdier helpt bij het vroegtijdig opsporen van vlooien en teken. Het gebruik van vlooien- en tekenpreventiemiddelen, zoals spot-on behandelingen, halsbanden en orale medicatie, is essentieel. Ook het schoonhouden van de leefomgeving van uw huisdier, zoals het regelmatig wassen van hun beddengoed en het stofzuigen van het huis, helpt bij het voorkomen van een besmetting.

Besmetting

Bij een besmetting is een snelle en grondige aanpak nodig. Voor vlooien kunnen speciale shampoos, sprays en tabletten worden gebruikt. Bij teken moet de teek voorzichtig worden verwijderd met een tekentang om te voorkomen dat delen van de teek achterblijven en een infectie veroorzaken.

Samengevat zijn regelmatige inspectie en preventieve behandelingen de sleutel tot het beschermen van honden en katten tegen vlooien en teken, waardoor hun gezondheid en welzijn gewaarborgd blijven.

Heeft u nog vragen? Wij staan u graag te woord!

Om deze redenen kiest u voor AniCura Dierenkliniek Maaspoort

Het belang van uw huisdier staat bij ons altijd voorop, want wij luisteren echt naar de mensen die in onze kliniek komen, aldus onze klanten. Met dat vertrouwen gaan we dan ook heel zorgvuldig om.

Bij ons kunt u onder andere terecht voor: cardiologie, chirurgie, dermatologie, laparascopische sterilisaties, diagnostische beeldvorming, laboratoriumonderzoek en tandheelkunde. Zo krijgt ieder dier de beste zorg onder één dak.

Belgeren 1, Den Bosch 073 - 641 65 78 | maaspoort@anicura.nl www.anicura.nl/maaspoort

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).