bruisende zaken

3 tips om een bedrijfsovername te financieren

3 tips om een bedrijfsovername te financieren

30-09-2022

Eén van de manieren om jouw bedrijf te laten groeien, is door een ander bedrijf over te nemen. Het nadeel van een bedrijfsovername is dat dit behoorlijk wat geld kost. Daarom laten veel ondernemers dit idee al snel weer los.

Zonde, want er zijn verschillende manieren om een bedrijfsovername te financieren. Je kunt de overname volledig met eigen geld financieren, maar je kunt ook een zakelijke lening of een hypotheek voor een bedrijfspand afsluiten. Twijfel je wat de beste optie is? Lees dan vooral verder. In deze tekst zetten wij namelijk 3 tips om een bedrijfsovername te financieren voor je op een rijtje.

1. Pas op met het gebruik van eigen geld 
Als je goed in de slappe was zit, kun je een bedrijfsovername mogelijk met eigen geld financieren. Dit lijkt op het eerste gezicht interessant, want je gaat geen schuld aan. In dat geval is het namelijk niet nodig om een lening af te sluiten. Toch moet je weten dat het financieren van een bedrijfsovername met eigen geld ook risico’s met zich mee kan brengen. Dit is zeker het geval als je vrijwel al jouw geld in de overname steekt. Er blijft dan weinig tot geen geld meer over voor andere dingen. Krijg je na de bedrijfsovername ineens te maken met onvoorziene kosten? Dan kun je de rekening misschien niet meer betalen, omdat je al jouw geld in de bedrijfsovername gestoken hebt. Financier een overname daarom alleen met eigen geld als er naderhand nog voldoende geld overblijft.

2. Denk goed na over de samenstelling van een lening
Wie een bedrijf over wil nemen, moet hier vaak een flink bedrag voor neertellen. Misschien is de prijs wel dusdanig hoog dat je een overname niet met eigen geld kunt financieren. Zet een overname dan niet direct uit je hoofd, want bij vrijwel iedere geldverstrekker kun je een bedrijfsovername financiering afsluiten. Als je een geschikte financiering voor het overnemen van een bedrijf zoekt, kom je waarschijnlijk uit bij een zakelijke lening. Denk in dat geval goed na over de looptijd van de lening. Jouw maandlasten vallen laag uit als je voor de maximale looptijd kiest, maar je betaalt in dat geval ook voor een langere tijd rente.

Wil je niet het gehele bedrijf overnemen, maar heb je alleen interesse in het pand? Dan kun je ook een zakelijke lening aanvragen. Toch is dit niet de beste zakelijke financiering. Een zakelijke hypotheek is namelijk een betere keuze. Met zo’n hypotheek kun je vaak een hoger bedrag lenen, waardoor het vaak makkelijker is om de overname van een bedrijfspand te financieren. 

3. Leen nooit meer dan je nodig hebt 
Gebruik je een zakelijke lening om een bedrijfsovername te financieren? Dan is deze laatste tip van belang. Het is namelijk niet verstandig om meer te lenen dan je nodig hebt. Wanneer je dit wel doet, kost een lening je onnodig veel. Bij zowel een zakelijke lening als een zakelijke hypotheek betaal je namelijk rente over het hele bedrag dat je leent. Het bedrag wordt immers in één keer op je rekening gestort, waardoor je zelfs rente betaalt over geld dat je niet gebruikt.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).