bruisende zaken

Uit elkaar... en dan?

Uit elkaar... en dan?

01-10-2022

Als het besluit is genomen om te gaan scheiden komt er een heleboel op je af. Dat is ook vaak wat ik bij het eerste gesprek krijg te horen van mensen: ‘we weten niet waar we moeten beginnen’. Niet alleen zit je in een achtbaan van emoties, maar je moet in deze turbulente periode ook ingrijpende praktische zaken regelen.

Als jullie besluiten om via mediation je scheiding te regelen zijn de stappen bij Convenu in grote lijnen als volgt:

1. Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek

Jullie krijgen uitleg over het mediationproces. Bovendien zal ik jullie toelichten wat mijn rol als mediator is en wat ik voor jullie kan betekenen in het scheidingsproces. Ik ben aangesloten bij de Mediatorsfederatie Nederland en werk aan de hand van hun reglement en gedragsregels. Tevens zal ik een kostenindicatie geven. Vanzelfsprekend kunnen jullie al je vragen neerleggen over het mediationproces.

2. De mediationbijeenkomsten

In deze gesprekken bespreken we de financiële afwikkeling van de scheiding. Hierbij kun je denken aan het te verdelen vermogen zoals de woning en bank- en spaarrekeningen, maar ook lijfrentepolissen, schenkingen en erfenissen, de alimentatieberekeningen en pensioen komen aan bod. Als er minderjarige kinderen zijn, dan moet er volgens de wet ook een ouderschapsplan worden opgesteld. Ook dit zal ik uitgebreid met jullie bespreken.

3. Het convenant

Als alle onderwerpen zijn besproken en jullie hebben daar onderling overeenstemming over, dan worden de afspraken vastgelegd in een (echt)scheidingsconvenant. Dit wordt vervolgens door jullie beiden ondertekend waarna het gezamenlijk verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank wordt ingediend. Gemiddeld duurt de afwikkeling hiervan bij de rechtbank ongeveer zes weken.

4. Officiële scheidingsdatum

Nadat de rechtbank de beschikking heeft afgegeven, dient de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand te worden ingeschreven. Dat kan als de akte van berusting door jullie beiden is ondertekend. De inschrijving bij de gemeente is de officiële scheidingsdatum.

Het blijkt in de praktijk dat, wanneer een scheiding via mediation is geregeld, de afspraken beter worden nagekomen dan wanneer de rechter een besluit heeft genomen. Juist door te kijken wat ieders behoeften zijn en wat nodig is om verder te kunnen na de scheiding, krijgen mensen de ruimte om duurzame afspraken te maken.

Wil je meer informatie over mediation, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Locaties Petrus Dondersplein 8-D Sint-Michielsgestel Beerseweg 11, Oirschot 073 7470 059 info@convenu.nl www.convenu.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


08831 Aude Sapere