01-10-2022
Een van de belangrijkste tradities in de Spaanse eetcultuur, en dus ook aan de Costa del Sol, is zonder twijfel de sobremesa. Ga nou niet via Google Translate op zoek naar een vertaling van dat woord, want het antwoord dat je dan krijgt, tafelblad, slaat nergens op. Er komt weliswaar vaak een tafelblad kijken bij een sobremesa, maar dat is meer toeval dan iets anders.
Wat is het dan wel, die sobremesa? Simpel gezegd: heel uitgebreid natafelen na je (vaak eveneens uitgebreide) lunch. Dus niet meteen afrekenen en vertrekken als je klaar bent met eten, maar lekker blijven zitten, genieten van een kopje koffie en/of een likeurtje en gezellig praten en lachen met je tafelgenoten. Een gebeuren dat in Spanje, helemaal op vrije dagen, zomaar een paar uur kan duren. En terwijl je in Nederland dan misschien het gevoel zou krijgen dat je wordt weggekeken door het personeel, omdat je een tafel ‘onnodig lang’ bezet houdt, is dit in Spanje heel normaal.
Heeft dat lange natafelen nog enig nut, vraag je je wellicht af. Volgens de Spanjaarden wel degelijk, want je moet nu eenmaal rustig de tijd nemen om je eten te laten zakken. Daarnaast is de sobremesa hét perfecte moment om vriendschappen te versterken en eventueel dingen uit te praten en worden er zelfs regelmatig zakendeals gesloten tijdens dit natafelen. Bovendien zien veel locals het als een teken van dankbaarheid voor de gastheer, oftewel een vorm van respect voor het werk dat is verricht om het eten op tafel te krijgen.
Costa del Sol Bruist
Costa del Sol Bruist
Costa del Sol Bruist
Costa del Sol Bruist
Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.
Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).