01-10-2022
Een van de belangrijkste tradities in de Spaanse eetcultuur is zonder twijfel de sobremesa. Misschien heb je het woord al weleens voorbij horen komen, misschien ook niet. Maar de Spanjaarden hebben hun sobremesa, oftewel het uitgebreid natafelen, tot een ware kunst verheven, die gelukkig niet heel moeilijk is om onder de knie te krijgen.
Hoe je dan deelneemt aan deze belangrijke traditie? Door na je lunch niet meteen van tafel op te staan, maar lekker te blijven zitten. Praat nog even gezellig verder met je vrienden of familie, lach en geniet van een kopje koffie en/of een likeurtje. Hoe lang je dit vol moet houden, daar valt niets over te zeggen, maar de echte Spanjaard kan – met name op vrije dagen – zijn sobremesa met gemak oprekken tot iets wat uren duurt. Op de klok kijken is er dan niet bij, want je moet nu eenmaal rustig de tijd nemen om je eten te laten zakken.
Dat laten zakken van je eten is overigens niet de enige reden waarom Spanjaarden hun sobremesa zo belangrijk vinden. Het is ook hét perfecte moment om vriendschappen te versterken en eventueel dingen uit te praten. Zelfs zakendeals worden regelmatig gesloten tijdens dit natafelen, waardoor het nuttige dus met het aangename wordt gecombineerd. Bovendien zien veel locals het als een teken van dankbaarheid voor de gastheer, oftewel een vorm van respect voor het werk dat is verricht om het eten op tafel te krijgen. Heel wat goede redenen dus om na je lunch nog even lekker te blijven zitten.
Ibiza Bruist
Ibiza Bruist
Ibiza Bruist
Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.
Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).