bruisende zaken

Een wonderlijk mooi moment

Een wonderlijk mooi moment

01-10-2022

Kortgeleden kreeg ik laat op de middag een melding van een overlijden. Het betrof een oudere mevrouw. Zij was langdurig ziek geweest en thuis verzorgd door haar beide volwassen kinderen, de thuiszorg, buren en vrienden. Al deze mensen hadden haar gedurende vier jaar liefdevol geholpen. Zij had aangegeven graag thuis te willen sterven, zonder pijn en niet alleen. En zo geschiedde. Haar beide kinderen waren op het moment van haar overlijden aanwezig. De thuiszorghulp die haar, samen met een collega, al twee jaar verzorgde kwam kort na haar heengaan binnen.

Een jarenlange strijd tegen een niet te winnen ziekte was gestreden. Het was goed zo. De dokter werd gebeld om het overlijden vast te stellen. Een vriend en ook de gewaarschuwde andere thuishulp arriveerden. Toen ik binnen-kwam, zaten zij samen om de keukentafel, verdrietig, maar ook dankbaar dat ze zo vredig was heengegaan.

We maakten kennis en bespraken de mogelijkheden voor de uitvaart. Ik stelde voor om de overledene eerst te verzorgen. Mevrouw zou thuis in de huiskamer op een bed worden opgebaard. Boven stond nog wel een bed, maar dat was wat laag. Er werd dus van alles verzonnen om dit bed hoger te plaatsen. De daarvoor veel gebruikte kratjes waren niet aanwezig, maar de zoon bedacht dat er op zolder nog wat oude kastjes stonden die er wel onder zouden passen. En zo gingen de mannen aan de slag om het bed naar beneden te halen en te installeren. De dochter en de beide hulpen wilden graag helpen met de laatste verzorging. Het is altijd fijn om de overledene samen met familie te verzorgen. Ik gaf instructies en stond hen bij en zij wasten en kleedden de overledene. Het ging allemaal heel ontspannen en gemoedelijk. De kaarsen op het nachtkastje brandden en er stond rustige muziek aan.

Er werd gepraat en ook gelachen. Voor een buitenstaander misschien moeilijk te begrijpen, maar op dat moment heel gewoon. Iedereen was actief, wat een teamwork! Dochter, zoon, twee thuishulpen, een vriend, de buurvrouw en ik (de uitvaartverzorgster), iedereen hielp spontaan mee. Een prachtige ervaring voor ons allemaal. Het bed werd uiteindelijk geïnstalleerd en de overledene lag gewassen en in schone kleding met een ontspannen uitdrukking op haar gezicht.

Om het bed werden mooie doeken gedrapeerd. Het voelde zo goed en ook zo bijzonder. Een wonderlijk mooi moment…

Persoonlijk Betrokken Onafhankelijk Maatwerk

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10464 - Danny Pro (vh Yordanka Boneva Schoonmaakbedrijf)