BRUISENDE COLUMN

Mooi aan tafel

Mooi aan tafel

01-12-2021

De maand december staat in het teken van eten, heel veel eten. Heerlijke gerechten, mooie wijnen en een goede sfeer zijn de juiste ingrediënten voor een perfecte avond met familie, vrienden of zakenrelaties. Hoe hoort eigenlijk de tafel gedekt te zijn?

 

Bestek

Voor het neerleggen van het couvert zijn er een aantal gouden regels. 1. Werk van buiten naar binnen en leg messen en lepels rechts, vorken links en het dessertbestek boven het bord. 2. Leg, om ongelukken te voorkomen, messen altijd met de snijkant naar het bord en vorken en lepels met de holle kant naar boven. 3. Let er ook op dat het bestek goed schoon en gepoetst is.
 

Borden

In het midden staan de borden van groot naar klein opgestapeld, op twee vingers van de rand van de tafel. Het kleinste bord dient voor de salade. Het hoofdgerecht kan op een voorverwarmd bord apart worden geserveerd. Mooi is een groot onderbord in de stijl van de tafel. Links boven staat een klein bordje voor het (stok)brood vooraf, met een botermesje.
 

Glazen

De glazen staan rechts boven. Het aantal moet gelijk zijn aan de verschillende te serveren dranken. Het eerst te gebruiken glas het meest rechts, het laatst te gebruiken het meest links. Weer links van dit rijtje staat eventueel een waterglas. Als je het helemaal correct wilt doen, haal dan bij het serveren van de tweede wijn, de glazen van de eerste wijn weg. Rechts onder, naast het mes en de lepels, staat het koffie- of theekopje, dat pas wordt neergezet tijdens het dessert.
 

Servet

Serveer je soep, dan ligt het servet links naast de vorken. Anders kan het servet op het bord worden gelegd. Het servet kun je mooi vouwen of in een servetring rollen.
 

 

Tip: gebruik bij een stijlvol diner geen placemats, maar een schoon en gestreken (stoffen) tafellaken.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10881 - Sweet Table 4 You