bruisende zaken

Staying Alive

Staying Alive

01-08-2024

Voor veel mensen is muziek emotie. Je wordt er vrolijk van of juist verdrietig. Muziek kan mij erg ontroeren. Ik vind het heerlijk om te luisteren als ik in de auto zit. Dan kan ik lekker meezingen zonder dat andere mensen het horen. Maar wat als je muziek niet kunt horen omdat je doof bent?

Aan mij de eer om deze uitvaart te begeleiden, voor een doofstomme familie. Ik ben onderweg naar crematorium Almere. De familie rijdt in stoet achter mij aan, papa was thuis opgebaard geweest. De twee zonen, 23 en 25 jaar, zijn doofstom. Ze kunnen allebei helemaal niks horen en daardoor zichzelf eigenlijk ook niet goed verstaanbaar maken. Dat was al zo vanaf de geboorte. Ze zijn allebei heel erg creatief en kunnen prachtig schilderen. Ze hebben de uitvaartkist van papa mooi gemaakt. Ze hebben verf gebruikt op waterbasis, omdat de kist gecremeerd wordt mag je geen licht ontvlambare materialen gebruiken. Alle aspecten uit vaders leven staan erop. Bloemen, want vader hield van tuinieren. Het logo van Ajax, want vader was een groot fan. Een blikje Heineken staat op de kist naast de foto, want een biertje hoorde er tenslotte toch ook bij. Ik heb een doventolk ingehuurd voor de twee jongens. Dan kan zij de toespraken vertalen. Ik hoef geen rekening te houden met mijn spreeksnelheid, het gebaren gaat heel snel. Dan komt de eerste muziek. De Bee Gees, “Staying Alive”, heel erg toepasselijk want de twee jongens hebben veel aan vader te danken; hij zal voor altijd in hun gedachten zijn. De muziek klinkt, speciaal voor de jongens moest ik de muziek hard zetten. Ik voel de noten in mijn lichaam dreunen. Ik zie duidelijk dat de jongens het ook voelen, hun gezichten stralen en ze klappen met hun handen. De tolk staat voor bij de kist. Met haar handen gebaart ze de muziek op een ritmische manier, zo beweeglijk dat het bijna op dansen lijkt. De jongens zijn blij, de muziek ontroert mij, maar niet vanwege de klanken, maar om wat ik voel en zie.

Ik kom zoals ik ben, dan kunnen jullie blijven wie jullie zijn, want dat is de mooiste manier samen een mooie uitvaart te maken, die recht doet aan het leven van jullie dierbare. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is: tijdens de uitvaart ben ik gepast gekleed, maar ik ben geen “kokerrokje-en-hoge-hakjestype.” Ik ben makkelijk in de omgang, een open boek, inspirerend, vriendelijk, maar zakelijk als het nodig is. Afscheid nemen doen we op jullie wijze en die bij het leven van jouw dierbare past. Een overlijden is nu eenmaal emotioneel, afscheid nemen en loslaten, we doen het liever niet. Maar als het je dan toch overkomt, dan zie ik niet in waarom je niet gewoon jezelf mag blijven.

Ik ben 24/7 bereikbaar om u te helpen op 06-18 81 80 80

Groenhof 32, Almere 06-1988 44 19 kennismaken en whatsapp 06-1881 80 80 bij overlijden joyce@uitvaartverzorging-almere.nl www.uitvaartverzorging-almere.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).