bruisende zaken

Briefje aan een sterretje

Briefje aan een sterretje

01-07-2024

Vrijdagochtend, iets voor tienen. Ik ben onderweg naar crematorium Almere. Het gezin heeft de afgelopen week de muziek en de foto’s uitgekozen. Iedereen heeft met liefde een steentje bijgedragen en vandaag is de uitvaart van Johan.

De eerste muziek klinkt: ‘We skipped the light fandango.’ De kleinzonen begeleiden opa naar voren, hij ligt in een mooie uitvaartmand van wilgentenen. Iedereen in de aula gaat staan. De kleindochters steken de kaarsjes aan en de achterkleinkinderen leggen een roze roos op de kist. Annie is de eerste spreekster. Ontzettend knap vertelt ze hoe ze Johan ontmoet heeft vlak na de oorlog in een moeilijke tijd. Maar samen konden ze de hele wereld aan. Johan was modern, want Annie werkte ook en samen moesten ze dus voor de kinderen zorgen en het huishouden runnen. Johan kon alles. ‘Geen wonder dat je zo verliefd was, Annie,’ zeg ik. ‘Altijd gebleven,’ roept Annie vanuit de zaal. ‘Dat weet ik, jullie hebben de kinderen een stevige basis gegeven, maar dat horen we zo vast van jullie oudste dochter Evelyne. Evelyne, mag ik jou naar voren uitnodigen?’ Evelyne vertelt over haar vader, moet een paar keer een slokje water nemen tussendoor, maar heeft een mooie, lieve toespraak. Ik voel en zie dat het iedereen in de zaal raakt.

Als laatste sprekers zijn kleinzoon Han en zijn dochtertje van 7, Zoë. Als ik hen naar voren roep, komt alleen Han naar het spreekgedeelte. Zoë is te verdrietig. Nadat de muziek is afgelopen, kom ik naar voren om af te sluiten. ‘Zoë, wat knap dat je een stukje voor opi.gemaakt hebt,’ zeg ik in de microfoon. ‘Wil je het misschien alsnog voorlezen?’ Zoë schudt haar hoofd. ‘Zal ik het voor je lezen?’ Zoë schudt wederom haar hoofd. ‘Geeft niet hoor, ik weet zeker dat opi trots op je is. Weet je wat, we leggen jouw briefje straks op de mand.’ Dan neemt hij het mee als hij straks een sterretje is.’

Ik kom zoals ik ben, dan kunnen jullie blijven wie jullie zijn, want dat is de mooiste manier samen een mooie uitvaart te maken, die recht doet aan het leven van jullie dierbare. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is: tijdens de uitvaart ben ik gepast gekleed, maar ik ben geen “kokerrokje-en-hoge-hakjestype.” Ik ben makkelijk in de omgang, een open boek, inspirerend, vriendelijk, maar zakelijk als het nodig is. Afscheid nemen doen we op jullie wijze en die bij het leven van jouw dierbare past. Een overlijden is nu eenmaal emotioneel, afscheid nemen en loslaten, we doen het liever niet. Maar als het je dan toch overkomt, dan zie ik niet in waarom je niet gewoon jezelf mag blijven.

Ik ben 24/7 bereikbaar om u te helpen op 06-18 81 80 80

Groenhof 32, Almere 06-1988 44 19 kennismaken en whatsapp 06-1881 80 80 bij overlijden joyce@uitvaartverzorging-almere.nl www.uitvaartverzorging-almere.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).