bruisende zaken

Twee zielen

Twee zielen

01-04-2024

Leo en Betty zijn ruim 70 jaar getrouwd toen Leo plotseling overleed. ‘Als je zo oud bent als wij,’ zegt Betty, ‘kan je niet spreken van plotseling. Ik ben een mens van de dag.’ Toch is haar hart gebroken; het voelt alsof ze een deel van zichzelf heeft verloren. Leo was haar maatje, haar soulmate, haar reden om te leven.

De week voorafgaand aan de uitvaart is gezellig. Leo en Betty hebben 3 kinderen, alle drie zijn getrouwd of hebben een partner, en samen hebben ze 10 kleinkinderen + partners en 6 achterkleinkinderen. Ze komen allemaal regelmatig bij oma Betty voor een praatje, maar er moet ook veel geregeld worden: foto’s uitzoeken en herinneringen delen, want elke foto heeft zijn eigen verhaal. Mooie zwart-witfoto’s van een man in uniform. In zijn werkzame leven was Leo chef bij een groot bedrijf. Als Leo om 17.30 uur nog niet thuis was voor het avondeten, keek Betty ongerust uit het keukenraam. ‘Ja,’ zegt ze, ‘we waren maatjes, hè?’ Iedereen was altijd welkom bij Leo en Betty. Ze schoven gewoon een bordje bij. Op de uitvaart waren dan ook heel veel mensen aanwezig. Lieve woorden werden gesproken. ‘Een van de meest gastvrije mensen die ik ooit heb gekend.’ Het was een mooie uitvaart. Moe maar voldaan plof ik op mijn bank. ‘Dag Joyce,’ zo hee, pfoe pfoe,’ begroet Chris, mijn grijze roodstaartpapegaai. Ik haal hem uit zijn kooi en krijg net een kusje als mijn telefoon gaat. Het is de oudste zoon van Leo en Betty en hij klinkt mat. Ik schrik en allerlei gedachten vliegen door mijn hoofd. Heb ik iets verkeerd gedaan? ‘We willen heel graag dat je nu komt; we willen weer gebruik maken van je diensten,’ zegt hij. Moeder Betty is bij thuiskomst te midden van al haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen in haar stoel gaan zitten en niet meer wakker geworden. Ze zit er nu nog.

‘Sorry Chris, maar baasje moet weg.’ ‘Doeg tot zo,’ begroet Chris mij. ‘Nee, het kan wel eens wat langer duren.’ ‘Domme, domme, domme.’

Ik kom zoals ik ben, dan kunnen jullie blijven wie jullie zijn, want dat is de mooiste manier samen een mooie uitvaart te maken, die recht doet aan het leven van jullie dierbare. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is: tijdens de uitvaart ben ik gepast gekleed, maar ik ben geen “kokerrokje-en-hoge-hakjestype.” Ik ben makkelijk in de omgang, een open boek, inspirerend, vriendelijk, maar zakelijk als het nodig is. Afscheid nemen doen we op jullie wijze en die bij het leven van jouw dierbare past. Een overlijden is nu eenmaal emotioneel, afscheid nemen en loslaten, we doen het liever niet. Maar als het je dan toch overkomt, dan zie ik niet in waarom je niet gewoon jezelf mag blijven.

Ik ben 24/7 bereikbaar om u te helpen op 06-18 81 80 80

Groenhof 32, Almere 06-1988 44 19 kennismaken en whatsapp 06-1881 80 80 bij overlijden joyce@uitvaartverzorging-almere.nl www.uitvaartverzorging-almere.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).